Novosti

Utišavanje AEG replike

Gotovo da i nema airsoftera kojeg nije zanimalo utišavanje AEG replike. Obično do takvih razmišljanja dovedu iskustva iz igre, kad je igrač zbog prebučne replike prerano otkriven, ili kad protivnik već po zvuku replike zna tko se gdje nalazi. U rukama iskusnog igrača, tiha replika može biti vrlo efikasna, pogotovo noću kad se oslanjamo primarno na sluh. Jasno, i glasna replika može u nekim situacijama biti od koristi. Ne ulazeći u razloge utišavanja, u nastavku će se navesti nekoliko pristupa za sve one koji žele utišati svoj AEG. Ovdje neće biti pokrivene GBB, NBB, HPA i bolt replike, kod kojih se principi utišavanja često podosta razlikuju od utišavanja AEG.

Eliminacija razbijača plamena (flashhidera)

Mjerenja pokazuju da je najtiša cijev bez ikakvog razbijača plamena. Gotovo svaki razbijač plamena, bilo kojeg oblika, pojača i “oboji” zvuk. Pogotovo su najglasniji oni oblika čašice, koji se s razlogom nazivaju i pojačivači zvuka. Stoga, ako ne postavljate prigušivač, uklonite razbijač plamena.

Airsoft prigušivači

Ovo uvijek treba iznova ponoviti. Da, airsoft prigušivači imaju efekt na utišavanje AEG replike. Pogotovo oni ispunjeni spužvom otvorenih ćelija (tzv. open cell foam). Nešto manje ili neznatno prigušuju oni unutarnje konstrukcije jednake prigušivačima za vatreno oružje – komore i pregrade se nisu pokazale efikasnima, ponekad priguše, ali ponekad znaju i pojačati zvuk. To dokazuju mjerenja, kao i subjektivni osjećaj zvuka. Kod airsoft prigušivača potrebno je i naglasiti da imaju utjecaja samo na zvuk koji dolazi s vrha cijevi, koji nije dominantan (zvuk iz gearboxa je osjetno glasniji i na njega nemaju utjecaj).

 

Airsoft prigušivači u kojima se nalazi dulja cijev

I oni prigušuju, no samo zbog utjecaja (pre)duge cijevi. Efekt duge cijevi bit će objašnjen u nastavku.

Dulja cijev

Dulja cijev ima veze s radom klipa u cilindru i udarcem glave klipa o glavu cilindra. Ako promotrimo dvije AEG replike, identične po izlaznoj energiji kuglice, ali različite duljine cijevi, događa se sljedeće: da bi replika kraće cijevi predala energiju kuglici, sve se odvija u kraćem vremenu i klip u mehanizmu mora se brže kretati kako bi kuglici predao određenu energiju. Kod replike dulje cijevi, za istu predaju energije na raspolaganju je više vremena, pa je i klip sporiji. Obzirom da se nakon izlaska kuglice iz cijevi klip mora i zaustaviti, itekako je bitno kojom brzinom udara o glavu klipa. Ta je brzina neposredno vezana na glasnoću replike, pa se nameće zaključak da su replike kraće cijevi glasnije od replika dulje cijevi. Ovo je vrlo dominantan faktor ako nas zanima utišavanje AEG replike.

Omjer volumena

Omjer volumena cilindra i volumena cijevi veže se na izlaznu energiju i masu kuglice. Predstavlja iskustveni omjer, a o njemu je pisano u jednoj od ranijih blog objava. Nije preporučljivo previše ići u ekstreme, osim ako stvarno znamo što radimo. Veliki omjer volumena znači da je cilindar prevelik za cijev, pa se događaju dvije pojave: a) kuglica je već van cijevi, a klip i dalje ubrzava; b) zrak i dalje izlazi na usta cijevi, što se očituje kroz mali prasak, slično kao kad kod pumpanja gume vozila odvojite crijevo pod pritiskom. Obje ove pojave pojačavaju zvuk replike. Ako odemo u drugu krajnost, pa volumen cilindra bude premali, kuglica u cijevi ponaša se kao zračni jastuk koji usporava klip. U ekstremnom slučaju, kuglica je još u cijevi kad klip dođe u svoj krajnji prednji položaj. Obje ove pojave znatno utišavaju repliku, ali mogu dovesti do znatnog pada izlazne energije kuglice, kao i gubitka preciznosti. Kompenzacijom gubitka energije jačom oprugom vraćamo se opet na glasnu repliku.

Airsoft airbrake utišavanje AEG replike

Airsoft zračna kočnica (airbrake)

Zračna kočnica

U engleskom airbrake, radi se o glavi klipa s posebnim ispustom koji ulazi u otvor na glavi cilindra koju začepljuje, pa se u samom cilindru formira zračni jastuk koji ublažava udarac glave klipa o glavu cilindra. Ovo je vrlo efikasna metoda utišavanja na bolt replikama, no za utišavanje AEG replike treba biti vrlo oprezan – klip jako uspori prije krajnje prednje točke, pa može doći do sudara zupčanika koji su napravili puni krug i ušli u nepravilan zahvat zubaca klipa koji se još kreće prema naprijed. Ovdje treba dosta eksperimentiranja kod usklađivanja točke usporavanja, kao i ROF-a, osim ako imamo repliku koja radi isključivo pojedinačno, a zupčanici se zaustavljaju prije ulaska u novi zahvat sa zupcima klipa (napredni elektronički kontroler ili jako dobro podešena replika). Nadalje, zračna kočnica efektivno smanjuje radni volumen cilindra, čime drastično smanjuje i izlaznu energiju kuglice.

Sorbotan

Sorbotan umetak je element koji primarno čuva školjku gearboxa, ublažavajući udarac glave klipa o glavu cilindra, koji se prenosi na školjku gearboxa. Ujedno korigira i kut zahvata zubaca (AoE). U praksi, njegov utjecaj na utišavanje replike nije znatan, ali svakako pomaže.

Tihe glave klipa i cilindra

Radi se o posebnim, komercijalno promoviranim glavama koje bi uslijed različitog, najčešće lijevkastog oblika, trebale utišati repliku. U praksi, njihov utjecaj je minimalan, a nisu ni kompatibilne sa sorbotanom.

Položaj rupe u glavi cilindra

Iz iskustva, replike kao P90 i M14 pokazale su se tišima od ostalih, a jedno od mogućih objašnjenja je položaj rupe glave cilindra koji nije centričan.

Materijal klipa

U praksi se pokazalo da i materijal klipa ima određen utjecaj na glasnoću replike, no ovdje se to svodi na probe i pokušaje, koji i nisu jeftini. LCT klip se, iz iskustva, pokazao kao vrlo tih.

 

Zupčanici, motor, shimovi, baterija

Replike sporog rada, loše shimane, koje zavijaju pri radu, daju zvuk koji i nije najugodniji. Eliminacija “zavijanja” najbolje se provodi kroz savršeno shimane replike brzog odziva. Ovo je jedan od bitnijih elementa tihe replike, no zahtijeva sasvim zasebnu blog objavu.

Debljina školjke gearboxa

Logično, deblje stijenke uz što manje otvora daju i bolje prigušenje. Primjer takve školjke je npr V7 kod M14.

Oblaganje unutrašnjosti tijela replike

Pokazalo se kao vrlo efikasno u replikama koje imaju prostora za to, npr. P90 ili AUG. U kombinaciji s drugim metodama, ove replike mogu biti gotovo nečujne. Pri tome se nije pokazalo korisnijim koristiti Dynamat i slične proizvode, već običan filc.

Konstrukcija replike

Već spomenuti P90 i AUG su replike s nekoliko bitnih prednosti – zbog bullpup konstrukcije imaju relativno dugu cijev, a gearbox je dobro zatvoren u tijelu replike, koje je s jedne strane naslonjeno i na tijelo strijelca. Ako se primijene i ostali principi, ove replike mogu biti vrlo tihe. Zanimljivo, jedna od najtiših replike koju pamtim je i G36c, s prigušivačem. Iako kratke cijevi, uz dobar omjer volumena i zahvaljujući polimernom zatvorenom tijelu te prigušivaču, u praksi je bila vrlo tiha. Utišavanje AEG replike nikad nije samo jedna radnja, već skup više zahvata koji sami za sebe ne donose bitan efekt, ali zajedno mogu značajno utišati vašu repliku.