Novosti

ASG CZ Scorpion EVO 3 – A1

ASG CZ Scorpion EVO 3 - A1

Postoji li replika koja već iz kutije, u stanju u kojem dolazi iz tvornice, nudi performanse temeljito upgradeane replike? Posljednjih godina se pojavilo nekoliko takvih replika, a vjerojatno najnaprednija i najbolja među njima je ASG CZ Scorpion EVO 3 – A1. Sasvim je očito da ASG želi pokazati kako zna i može napraviti savršenu repliku, koja će to stalnim poboljšavanjem iz godine u godinu i ostajati.

CZ Scorpion EVO 3 – A1 u svijetu vatrenog oružja je kompaktan automat kalibra 9x19mm, sličan gabaritima klasičnom MP5, no nešto drugačijeg načina rada te uz modernija rješenja i standarde (Picatinny, M-lok). U naoružanju je specijalnih i policijskih postrojbi više zemalja svijeta, a postoji i civilna verzija koja puca samo poluautomatski. Iako naziv nasljeđuje od automatskog pištolja iz 1960-ih godina, CZ Scorpion EVO 3 – A1 s njim nema nikakve sličnosti.

Izuzetno napredan, kad se pojavio, ASG CZ Scorpion EVO 3 – A1 bio je i dalje tek replika. Danas je to čitav sustav od nekoliko modela i podmodela različitih vanjština i svojstava, te većeg broja dodataka i opreme. ASG neprestano, iz godine u godinu, poboljšava ovu repliku, podiže kvalitetu, dodaje nove funkcionalnosti, a sve za istu cijenu. Verzija za 2020. godinu ima niz poboljšanja u odnosu na prvotnu izvedbu: kvalitetniju i pouzdaniju elektroniku, izdržljiviju školjku gearboxa (od 2018.), Dean konektore.

Svaki EVO  posjeduje licencirane oznake, a tijelo replike napravljeno je iz istog materijala kao i pravi CZ Scorpion EVO 3 – A1.

Kad biste pitali iskusnog airsoftera kako bi izgledala savršena airsoft replika, gotovo sigurno bi kriteriji bili kompaktnost, mala masa, dobar balans, velik domet, visoka preciznost, visok ROF, mogućnost montiranja dodataka, odličan odziv na okidaču. Pored toga, bilo bi dobro da ima naprednu elektroniku s detekcijom ciklusa, opciju ograničenog rafala (burst), velik kapacitet spremnika. Gotovo sve nabrojane osobine EVO posjeduje , iako nije realno očekivati da u svemu bude i najbolji. Možda je lakše reći da posjeduje sve osobine osim jedne, velikog kapaciteta spremnika.

Manje poznato je da ova replika prestaje pucati kad se isprazni spremnik. Nakon što ubacite novi pun spremnik, potrebno je pritisnuti tzv. bolt catch (kvačicu za otpuštanje zatvarača), čime se simulira vraćanje zatvarača u prednji položaj uz ubacivanje metka u cijev.

Selektor ima četiri položaja: zakočeno, pojedinačno, rafal od tri hica, neograničeni rafal.

Osim standardne verzije imamo i Carbine i B.E.T. (barrel extension tube, što je neutralan naziv za airsoft prigušivač), a ove godine pojavili su se i modeli u sivoj i FDE nijansi. Moguće je kupiti i modele koji već tvornički dolaze s ATEK (Advanced Tactical Ergonomics Kit) kitom. Postoji i HPA izvedba ASG CZ Scorpion EVO 3 – A1, no prema mišljenju autora teksta, sustav koji je ugrađen u tu repliku nije na nivou modernih HPA sustava današnjice i uzrok je nepotrebnih problema u radu. Stoga je Black Leaf Airsoft razvio elektroniku koja omogućuje ugradnju Polarstar F2 sustava, no rasprodana je i teško da će se tako brzo opet pojaviti.

ASG uz ovu repliku nudi i niz dodataka: crne i poluprovidne spremnike, bateriju, ciljnike, adapter za prigušivač, graničnik rukohvata, ATEK kit, remen za nošenje, torbu, tvrdi kofer, brzi okidač, čelični razbijač plamena, spojnicu spremnika, vodilicu opruge s ležajem, hicap spremnik. Za očekivati je da će ASG nastaviti poboljšavati ovu repliku, kao i nuditi nove dodatke. Obzirom da se radi o europskom proizvođaču, ne morate se bojati da će dijelova nestati s tržišta. U vrijeme pisanja ove objave, postoji još jedan značajan dodatak za EVO, koji čekamo već godinama, no za sad se o tome ne smije pisati :).

Osim ASG, postoji još nekoliko proizvođača dodataka za ASG CZ Scorpion EVO 3 – A1, od kojih se izdvaja Yeti Wurkz, koji proizvodi dodatke i za vatreno oružje i za airsoft repliku. Zanimljivo je da je najprije ASG na tržištu ponudio brzi okidač za airsoft repliku, a nekoliko godina kasnije Yeti Wurkz je ponudio isti takav okidač i za pravo EVO. Ovo je možda i jedini primjer da je airsoft replika inspirirala neki proizvod za vatreno oružje.

Ima li takva savršena replika mana? Naravno. Spremnik ima kapacitet od 75 kuglica, što bi moglo biti malo nekim igračima. Pomaže što je nmoguće spojiti, pri čemu i tako spojeni ulaze u veći džep na prsluku. Uvjetna mana je i što je u kratkocijevnoj izvedbi replika relativno glasna pa, ako vas to smeta, gledajte replike dulje cijevi. Sljedeći nedostatak je uzak prostor za bateriju, preporučuje se baterija rađena baš za ovu repliku. Replika se relativno komplicirano rastavlja, no za to i nema neke potrebe, a oprugu možete zamijeniti izvana, bez ikakvog otvaranja replike.

airsoft u akciji

na terenu

EVO ne spada u jeftine replike. No, ako uzmete u obzir što sve donosi i da ga (izuzev eventualno R-hop sustava) nije potrebno poboljšavati, računica je vrlo povoljna. Jeftiniji je od temeljito i kvalitetno upgradeane replike, a nudi isto.

Službene informacije i najave možete pronaći na ASG klubu korisnika, a iskustva korisnika u Facebook grupi. Tu se može naći i vrlo zanimljivih prerada i custom projekata, dodataka, adaptera i sl.