Maple Leaf Crazy Jet

Maple Leaf Crazy Jet precizne cijevi Leave a comment

Ovih su nam dana stigle Maple Leaf Crazy Jet precizne cijevi za airsoft pištolje (CO2/zeleni plin). Radi se o jednom od najzanimljivijih proizvoda u posljednjih nekoliko godina. Ove cijevi koriste principe o kojima se već dulje vrijeme teoretiziralo, a rezultati su impresivni !

Za razumijevanje rada ovih cijevi, najprije kratko o radu airsoft pištolja i revolvera na plin i CO2: bez obzira radilo se o GBB ili NBB verziji, kuglicu iz cijevi potiskuje ekspanzija plina. Obično se radi o sustavu kojeg nije moguće optimizirati (ne postoje regulatori, ekspanzijske komore i sl.). Količina plina na ustima cijevi uvijek je prevelika, pa dolazi do vrtloženja koje destabilizira kuglicu, smanjujući joj preciznost i efektivni domet.

Maple Leaf Crazy Jet
vrh Maple Leaf Crazy Jet cijevi s oduškom plinova

Maple Leaf Crazy Jet cijevi posjeduju poseban nastavak na vrhu, koji smanjuje količinu plinova na ustima cijevi, na način da dio plinova propusti prije nego što kuglica izađe. U trenutku izlaska kuglice iz cijevi, količina plinova iza kuglice znatno je manja, dok ranije propušteni plinovi struje dovoljno daleko od kuglice da je više ne destabiliziraju.

U praksi, vrlo je primjetan doprinos preciznosti ovakvih cijevi, što znatno povećava efektivni domet. Maple Leaf Crazy Jet cijevi čak daju bolje rezultate od mnogo poznatijih i skupljih cijevi drugih proizvođača. Spomenuto se odnosi isključivo na pištolje i revolvere na plin/CO2. Kod drugih sustava (AEG, HPA, opruga) volumen zraka ili plina iza kuglica je daleko manji, pa je i efekt ovih cijevi praktično neprimjetan odnosno nepotreban. Izuzetak bi bili samo loše podešeni sustavi koji troše previše zraka (npr. AEG s vrlo kratkom cijevi i punim cilindrom, loše podešen HPA sustav i sl.).

Svakako uz ove cijevi preporučujemo i Maple Leaf hopup gumice i komore.

I da, vjerojatno se pitate zašto pričamo o preciznim cijevima a nismo spomenuli promjer. Kod Maple Leaf Crazy Jet cijevi on iznosi 6.04mm, no efekt oduška je nemjerljivo važniji za rad ovih cijevi. Općenito, unutarnji promjer cijevi je manje važan od drugih faktora, no o tome nekom drugom prilikom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *