airsoft kuglice

Airsoft kuglice (BB) – koju gramažu izabrati

Koje airsoft kuglice i gramaže izabrati ? Ovaj izbor prati svakog airsoftera kroz cijelu karijeru. Gotovo u pravilu početnici biraju prelagane kuglice, a premalo paze i na njihovu kvalitetu (koriste jeftine airsoft kuglice loše kvalitete ili čak već ispucane kuglice, no to je neka druga tema). Mnogi iskusni airsofteri zapadaju u zamku navike, a stvari su se s vremenom znatno promijenile. I dok oko odabira kvalitete kuglica nema previše dvojbi (loše kuglice uništit će vam svaku šansu za uspjeh na terenu), oko gramaže još uvijek ima nedoumica.

Prije 10-15 godina velika većina nas je koristila airsoft kuglice od 0.20g. Tek vrlo rijetki igrači su koristili 0.23g, uz opis kako lete “dostojanstveno”, što god to značilo. 0.25g su već bile rezervirane za DMR. Već tada je znatan dio replika bio na današnjih 400fps/1.5J. U jednoj prilici sam eksperimentirao s kuglicama od 0.30g i bio iznenađen dometom (kao i protivnički igrači, koji su otvoreno sumnjali u nedopuštenu snagu replike).

Iako nam logika govori kako će airsoft kuglice veće gramaže imati manju početnu brzinu, a time i moguć kraći domet, stvari su bitno drugačije. Pokušate li koristiti 0.20g u tipičnoj replici od 400fps/1.5J, primijetit ćete kako ih je vrlo teško stabilizirati po visini – ili se pred kraj putanje počnu znatno propinjati, ili padaju, a hopup je osjetljiv i teško ga je namjestiti. Primijetit ćete kako su te kuglice nepreciznije i po pravcu, a pogotovo su osjetljive na vjetar i prepreke (lišće, grančice i sl.).

Lakše airsoft kuglice brže gube pravocrtnu brzinu zbog otpora zraka (proporcionalan kvadratu brzine), dok se rotacija (izazvana hopupom) daleko sporije zaustavlja. Zbog toga pred kraj putanje dolazi do propinjanja (omjer rotacije i pravocrtne brzine se povećava u korist rotacije, što pojačava Magnusov efekt a time i izdizanje).

Ako u istu repliku ubacite kuglice od 0.28g, primijetit ćete znatnu razliku u stabilnosti i po visini i po pravcu. Kuglica ove gramaže kreće s jednakom kinetičkom energijom i manjom izlaznom brzinom, no tu brzinu sporije gubi što znači da dulje zadržava kinetičku energiju. Zbog sporijeg gubitka brzine omjer rotacije i pravocrtne brzine je ujednačeniji, što daje ravniju putanju. Danas većina igrača koristi 0.28g, kao prihvatljiv spoj preciznosti, dometa i cijene, ali trend je i dalje ide prema kuglicama veće gramaže.

Replike renomiranih proizvođača imaju kvalitetnije hopup sustave koji su u stanju dati rotaciju i kuglicama veće gramaže, pa se u mnogim G&G ili Krytac replikama bez problema mogu koristiti kuglice od 0.30-0.32g. Ova gramaža će biti superiorna čak i 0.28g po pitanju dometa, preciznosti i stabilnosti, no ne i jeftinija. No, s preciznijim i dalekometnijim kuglicama pada i njihov utrošak, pa je upitno koje su zaista i isplativije u praksi.

Klasični hopup sustavi imaju svoje granice, pa već kod 0.32g i više nisu u stanju dati dovoljno rotacije bez znatnih gubitaka energije i trošenja gumice, a neki uopće ni ne mogu postići dovoljnu rotaciju. Tu dolaze do izražaja napredni hopup sustave (R-hop, flat hop i sl.) koji su u stanju rotirati i kuglice maksimalnih gramaža, uz zanemariv gubitak energije.

Rezime gramaže airsoft kuglica može se svesti na pitanje – promašiti laganom ili pogoditi težom kuglicom ? Neki, doduše, kompenziraju brojem kuglica i duljim rafalima, no upitno je što je isplativije.

Općenito, kuglice veće gramaže:

– zahtijevaju kvalitetan hopup sustav

– počinju s jednakom kinetičkom energijom ali je dulje zadržavaju

– manje su osjetljive na vjetar, lišće, grančice i sl.

– imaju ravniju putanju

Iskustveno, za maksimalni domet i preciznost u 2018/19 preporučuju se:

– 0.3J (npr. granate i mine) – 0.12 – 0.20g

– 0.5J (springer pištolji i AEP) – 0.20 – 0.23g

– 1.0J (npr. GBB i NBB pištolji i revolveri) – 0.25 – 0.28g

– 1.5J (tipična jurišna replika) – 0.28 – 0.30g

– 1.9J (strojnice) – 0.32 – 0.33g

– 2.2J (DMR) – 0.36-0.40g

– 3.3J (bolt snajperi) – maksimalne gramaže koje možete naći

Ukoliko koristite R-hop, slobodno dodajte i do 30% na navedene gramaže. Dometi i preciznost će porasti.