Novosti

Custom airsoft Zastava M72 by Ivan Fezer

M72

Prošlo je dosta vremena otkako je ovdje predstavljen custom RPK-16 Nikole iz Grupe Griff. Ovaj put tema je ništa manje impresivan uradak – airsoft Zastava M72. Ivan Fezer je airsofter s iskustvom na sličnim projektima, u nastavku će biti riječi o njegovom projektu.

Više o Zastava M72 možete pronaći na linku. Ovdje ćemo se više posvetiti airsoft verziji.

Custom izrađena replika život je započela kao Cyma AK. Iako su na prvi pogled svi AK vrlo slični, znalci vrlo lako prepoznaju razlike. Pogotovo kad se radi o M70/72 obitelji, kod kojih su odstupanja od ruskog originala znatna. Tijelo je rastavljeno i pjeskareno, izbušene su rupe i zavarene zakovice tako da se podudaraju s originalnim M72, a ne ruskoj inačici.

M72

cijev M72 s nogarima

Po narudžbi je izrađena cijev 1:1 kao original, jer ni jedan AK/RPK nema ništa slično.

M72

detalj pištoljske drške za AEG

Zamijenjena je ruska pištoljska drška s LCT M70/M72 drškom. Nabavljen je glatki poklopac sanduka koji je također pjeskaren i poliran. Prednji blok u tijelu skinut je i dorađen tako da odgovara originalu.

Originalni dijelovi: kundak, selektor, stražnji ciljnik, nosač stražnjeg ciljnika, gornji i donji rukohvat, šipka za čišćenje, nogari, zaštitnik navoja cijevi. Prednji ciljnik za sad nije nabavljen, ali doći će red i na njega.

Kundak je izbušen i u njemu izvedeno ožičenje tako da prima bateriju.

Nakon što je replika završena, sve je još jednom polirano te brunirano. Nakon bruniranja ostavljeno je da malo zahrđa i dobije patinu.

Unutrašnjost: CNC hopup komora, nova hopup gumica, klip s metalnim zubima, Retro Arms glave klipa i cilindra, M115 opruga, CNC mlaznica.

Projekt je trajao nekoliko mjeseci i pretežno je zasnovan na autentičnoj vanjštini, uz nešto manje zahvata na unutrašnjosti.