RPK-16 custom airsoft strojnica

RPK-16 (još) ne postoji u airsoftu, a znamo koliko su airsofteri nestrpljivi. Ovaj put prenosimo u potpunosti blog Nikole iz Grupe Griff, radi se o jedinstvenom projektu strojnice RPK-16 kakav se rijetko viđa i u svijetu, a pogotovo na HR sceni…

3D printanje u airsoft svijetu – primjer RPK-16 strojnice

Među proizvođačima koje ne treba posebno predstavljati svakako pripada i G&G. Unutar široke palete i serija svojih replika, u ovom osvrtu posebnu ćemo pažnju posvetiti G&G RK74E modelu, odnosno našem nastojanju da od iste napravimo repliku ruske lake strojnice RPK-16.

RK74E RPK-16
G&G RK74E (gore) i RPK-16 (dolje)

Kao tim koji se bavi reenactingom modernih ruskih vojnih postrojbi, veseli nas vidjeti težnju za modernizacijom ruskih vojnih snaga.

Jedna od takvih svakako je dizajniranje i početak proizvodnog lanca ruske strojnice RPK-16. Ukratko, RPK-16 modernizirana je verzija prethodne lake strojnice ruske vojske – RPK-74, koja zbog svojih mana nije u potpunosti zaživjela unutar vojnih jedinica. Dizajnirana u 5.45 kalibru (kao i AK74M te noviji AK12/15 modeli), s mogućnošću brze izmjene cijevi, smatra se da će RPK-16 donijeti prijeko potrebnu stepenicu između jurišnih pušaka poput AK74M i AK12 te strojnica kao PKP/PKM.

Prvi pogled na obje verzije nudi niz dizajnerskih sličnosti, poput položaja prednjeg rukohvata, picatinny šine koja se pruža cijelom dužinom s gornje strane, prednjeg ciljnika te usadnika. Ipak, detaljnim pregledom, postoji niz različitosti koji bacaju novo svjetlo na težnju da se od G&G replike dobije vjerna kopija RPK-16 strojnice. Naprimjer, prednji rukohvat kod replike napravljen je iz dva dijela, sa čvrstim, ali nerealnim prihvatom na navoj umjesto cijevi za povrat plinova. Picatinny šina na poklopcu kućišta kod RPK-16 prorezana je po sredini, vjerojatno radi olakšavanja same mase strojnice. Stražnji ciljnik dizajniran je da posluži i kao prihvat poklopca kućišta, za razliku od stražnjeg ciljnika kod RPK-16, koji je odvojiv i nalazi se na samom dnu poklopca kućišta.

Uz sve detektirane probleme, trebalo je pronaći osobu koja će korištenjem 3D alata i 3D printera napraviti novi prednji rukohvat, te riješiti nedostatke poput fiksnog stražnjeg ciljnika, prihvata prednjeg rukohvata i picatinny šine na poklopcu kućišta.

Prvi kontakt s Markom uspostavljam dok mi još ni na kraj pameti nije bilo koliko će zapravo sati rada trebati da bi se kreirali svi dijelovi koji će G&G repliku pretvoriti u ono što možete vidjeti na fotografijama na kraju osvrta. Ovim putem još jednom koristim priliku zahvaliti mu na fantastičnom radu i velikoj dozi improvizacije. Za sve 3D printing airsoft potrebe, možete mu se obratiti na: https://www.instagram.com/dr.3d_frankenstein/ .

Korak po korak, njegov rad na 3D prednjem rukohvatu počinje dobivati prepoznatljive konture:

RPK-16 rukohvat


Skica 3D modela prednjeg rukohvata, made by: Marko Buhin

Osim prednjeg rukohvata, trebalo je izbrusiti blok stražnjeg ciljnika, te osmisliti novi način prihvata poklopca kućišta, kao i kreirati novu picatinny šinu na poklopcu kućišta. Ovako je to zamišljeno:

RPK-16 šina

Picatinny šina na poklopcu kućišta, made by: Marko Buhin

Ovako izgledaju 3D printani dijelovi prije završne obrade, a netom poslije lijepljenja:

RPK-16 rukohvat


Prednji rukohvat, 3D print
RPK-16 poklopac

Picatinny šina na poklopcu kućišta, 3D print

Za vrijeme kreiranja i printanja prilagođenih dijelova za repliku, moj cilj bio je bazirati se na jednu ili nekoliko referentnih fotografija RPK-16 u upotrebi, te prema istoj odabrati dodatke za vanjštinu same replike. Na sljedećoj fotografiji, od nestandardnih dodataka, u upotrebi se vidi FAB Defense GL Core usadnik te CAA Tactical prednji vertikalni rukohvat.

RPK-16 SSO


RPK 16 unutar SSO jedinice

Uz dvoje gore navedeno, mijenjamo i stražnji rukohvat G&G-a za onaj od LCT-a, model AK-12. Isti je u potpunosti točan, jer prava (real steel) verzija koristi i na RPK-16 strojnicama. Na fotografiji možete vidjeti sve dodatke nakon bojanja, a prije instalacije na repliku:

RPK-16 parts


Nadogradnja vanjštine, RPK-16 replika

Sve 3D printane dijelove, poželjno je prije instalacije fino obraditi, da bi se dobila zadovoljavajuća tekstura i povećala izdržljivost samog materijala. Na sljedećoj fotografiji, prikazan je rukohvat nakon tretiranja tzv. fillerom i premazivanjem dva sloja akrilne crne boje:

RPK-16 rukohvat


Prednji rukohvat, spreman za instalaciju

Naravno, kao šlag na kraju, bilo je potrebno minimalistički prebojiti sve dijelove zajedno sa kućištem replike, kako bi se postigao izgled skladne cjeline.

Cilj ovog projekta bio je vanjštinom nestandardnu repliku, ali s velikim potencijalom unutar gearboxa (G&G RK74E), što više približiti inačici ruske lake strojnice RPK-16. Budući da trenutno ne postoji airsoft verzija navedene replike, bilo je potrebno puno truda, improvizacije i vještine da bi vanjština i funkcionalnost iste bili na zadovoljavajućoj razini. Mi smatramo da smo uspjeli, a vi? ?

Nikola, Gruppa Grif

RPK-16
RPK-16
RPK-16
RPK-16
RPK-16