Polarstar F2

Polarstar F2 airsoft HPA sustav

Hristo Airsoft Trgovina još od početka 2017. godine u ponudi ima HPA sustave. Počeli smo s Redline N7 i Redline SFR regulatorima koji su u to vrijeme bili nešto najbolje na tržištu. No, nije trebalo dugo čekati na odgovor najvećeg proizvođača u svijetu airsoft HPA sustava, što američki Polarstar svakako je. Polarstar F2 predstavlja najbolji HPA sustav današnjice, a u nastavku će biti objašnjeno i zašto. Redline je, nažalost, otišao u drugom smjeru i dojam je kako su im novi HPA sustavi korak unazad u odnosu na N7, koji se više ne proizvodi.

Polarstar je Fusion Engineom (skraćeno FE) započeo eru modernih HPA sustava u airsoftu. FE se proizvodi i danas, a doživio je nekoliko revizija te niz modifikacija kojim se npr. smanjila potrošnja zraka, dodatno ga se utišalo, omogućilo rad na niskim ili visokim pritiscima itd. Važna osobina FE je što je dolazi kao mehanizam s vlastitim kućištem, koji se ugrađuje u V2 ili V3 tijelo te M249, M240 i sl. U slučaju da imate standardnu repliku ugradnja je vrlo jednostavna. No, u slučaju bilo kakve varijacije u tijelu ili mehanizmu, sustav je već teže ugraditi. FE je i osjetno skuplji od ugradbenih HPA sustava. Usprkos odličnom radu, zbog navedenih komplikacija pri ugradnji, visoke potrošnje zraka u nemodificiranoj izvedbi te visoke cijene, FE se smatra zastarjelim.

F2 je koncept ugradbenog HPA sustava, inspiriran i konkurentskim proizvodima Wolverine Airsofta, Redlinea i sl. Za razliku od navedenih, F2 je načinom rada daleko sličniji FE, od kojeg je preuzeo ono najbolje – odličan rad. Naime, osim F2, svi ugradbeni HPA sustavi imaju jedan tzv. solenoid (element koji uslijed djelovanja elektromagnetskog polja daje vrlo brz i precizan pomak, čime se propušta zrak). Solenoid je najvažniji dio svakog HPA sustava, koji nosi i najveći dio cijene. I dok su drugi proizvođači bili prisiljeni na kompromise baš zbog jednog solenoida, Polarstar F2 tih kompromisa nema. Sustav s dva solenoida ima najstabilniji pritisak u radu, najbrži rad i odziv, moguć je najviši RoF, a često je i tiši te posjeduje čitav niz mogućnosti podešavanja koje drugi sustavi nemaju. Prednost drugih sustava je jednostavnost, ali performanse i stabilnost su na strani F2. Uvjetna mana F2 sustava je upravo taj veći broj postavki koje, ako ne znate što radite i podesite ih pogrešno, mogu drastično unazaditi rad sustava. U odnosu na druge sustave, za podešavanje F2 potrebno je veće razumijevanje načina rada HPA sustava i airsoft replike općenito. Sve u svemu, F2 je spojio najbolje od ostalih HPA sustava – jednostavnost, nisku potrošnju zraka i prilagodljivost ugradbenog HPA sustava te odličan rad FE.

Polarstar F2 dolazi isključivo u elektromagnetskoj verziji, za razliku od Redline i Wolverine pneumatsko-mehaničkih sustava. Za rad mu je potrebna baterija. Važno je naglasiti da bateriju nakon korištenja treba uvijek odspojiti, jer će je u protivnom sustav kroz 24 i više sati isprazniti u potpunosti, nakon čega se baterija više neće moći puniti.

Polarstar F2 kompatibilan je s popularnim HPA elementima kao što su Redline plate connect, regulatori drugih proizvođača te HPA i CO2 airstockovi. I sam Polarstar proizvodi svoje varijante HPA i CO2 airstocka. Vrlo zanimljiv je i Polarstar micror egulator, koji spada u najmanje regulatore na tržištu.