EUR ▼
hr ▼

DobrodošliLogirajte se ili Registrirajte se

 

KOŠARICA: (TRENUTNO JE PRAZNA)

GG G36C (GEC36) recenzija

Hekler i Koch G36 jurišna je puška kalibra 5,56mm koju je početkom 1990-tih razvila njemačka tvrtka Hekler&Koch Gmbh (HK), a u Bundeswehr je uvedena u operativnu uporabu 1997 kao zamjena za pušku G3 kalibra 7,62mm.

G36 se proizvodi u tri osnovne verzije: G36 standardna verzija, G36K karabin i MG36 laka strojnica, osim ovih modela postoji i kraća verzija G36C koja je i izbor specijalnih postrojbi policije i vojske.
G36C (C-compact) je produkt daljnjeg razvoja G36K. Ima kraću cijev, kraći skrivač plamena, ručna obloga i kundak su također skraćeni, a ručka za nošenje ima integrirane mehničke ciljnike i Picatinny šinu MIL-STD-1913.

Težina bez spremnika - 2,82kg
Dužina - 720mm/500mm
Širina - 64mm
Visina - 278mm
Streljivo - 5,56x45 mm NATO

G&G G36c

Ono što plijeni pažnju kada repliku izvadite iz kutije je njezina težina (3,0 kg bez spremnika) odlična kvaliteta polimera, spojeva bez škripanja i uvijanja koje inače bude prisutno kod replika kineskih proizvođača, kao i dobro odmjeren balans. Kundak pri rasklapanju ostaje čvrst i nema milimetra pomaka kao ni na svim ostalim dijelovima koji se rastavljaju.

Zatvarač je funkcionalan i ostaje u zadnjem položaju kod povlačenja, a pri opuštanju istog proizvodi zvuk koji vas neće ostaviti ravnodušnim, što više udarac je dubok i snažan s time da treba biti jako oprezan kako ne bi ostavili dio prsta na krivom mjestu.

Dužina, visina i širina zajedno sa railovima i Picatinny šinom odgovaraju dimenzijama pravog oružja, a težina kada se stavi spremnik se razlikuje u nekoliko grama.

Replika se jednostavno rastavlja i nije potreban alat već se jednostavno izvuku utvrđivači (pinovi), zatim povuće obloga cijevi prema naprijed gdje je ujedno i prostor za bateriju.

Odvojiv prihvat spremnika

I na kraju, preklopi se usadnik (kundak) i sa stražnje strane otpusti opruga zatvarača. Povuče se hop up komora prema naprijed i izvadi komplet kučište (gearbox) sa ručkom.
 

Na kundaku sa donje strane nalaze se četiri rupe koje inače služe za tzv. field strip (rastavljanje na terenu) odnosno za čuvanje pinova (utvrđivača).

Gearbox koji se nalazi u replici je V3 i vrlo je robustan i kompaktan.

Kao i svi dijelovi koji su ugrađeni u njega, a posebnu pozornost privlači glava cilindra koja ima poveći gumeni odbojnik (skoro duplo deblji) a ima zadaću ublažavanja udaraca aluminijske glave klipa. 

Klip je kao kod svih G&G replika od kvalitetnog polimera sa jednim metalnim zubom.

I odlično obavlja postavljenu zadaću u kombinaciji sa zupčanicima....Kut zahvata zupčanika prema klipu je podešen bas kako treba (AOE) i dolazi na 12 sati....Nozla je dugačka 26,7mm, sto znači izvanserijska, i ne odgovara zamjensķa osim original G&Ga. Okidač je iz dva dijela i ima tkzv klackalicu pa daje osjećaj puta povlačenja i okidanja poput pravog.

Hi torque elektromotor kratke osovine u kombinaciji sa svim ostalim dijelovima daje odličan odziv okidača kao i ROF.

Hop up komora je metalna, dobro brtvi, a rotacijom ekscentričnog mehanizma pritisak na gumicu namješta se vrlo precizno. Cijev je promjera 6,04 mm i duzine 255 mm, a hop up gumica već poznata G&G zelena termostabilna.

Izlazna brzina kuglice tezine 0,20g je od 387 do 390 fps.

G36C na strelištu....

Testiranje je izvedeno u zatvorenoj prostoriji, bez vanjskih utjecaja, korištena je meta promjera 19 cm.
Pucano je iz stojećeg stava sa naslonom,mehanički ciljnici, udaljenost 20 i 30 metara.
Kuglice koje su korištene su G&G 0.30g

20m

30m

Obzirom na slabo osvjetljenje malo je teško mehaničkim ciljnicima precizno poslati bb, ali što se tiče grupacije i preciznosti replika direktno iz kutije je odlična, nije bilo nikakve potrebe za upucavanjem osim namještanja hopupa.
Grupacija od 12cm na udaljenosti od 30m (30m visina osmerokatnice) je nešto što se ne vidi baš često kod airsoft replika bez nadogradnje.
Kod automatske paljbe situacija je skoro identična i grupacija se ne širi, kad bi imali mogućnost dobro učvrstiti repliku uvjerenja sam da bi rezultati bili jos bolji odnosno precizniji.

Usporedni test efektivnog dometa G36C (stock i sa ugrađenim R hopom)

Testiranje se vršilo na otvorenom prostoru sa dvije identične replike, jedina modifikacija je bila R-hop.
Težina kuglice je 0.30 grama, uz nešto bočnog vjetra.
Efektivni domet smo računali tako što se ciljala meta u gornji dio trupa (vrat, glava) a pogodak koji se računao nije smio biti u doljnji dio tijela.
Hendikep je bio i taj što mjerioc-meta bio vrlo sitan pa ga nije bilo jednostavno pogoditi (a možda nije ni priznao svaki puta, hehe).

Prvo je na redu bila standardna G&G G36C.
Efektivni domet bio je 58-60m max.

Zatim G&G G36C sa ugrađenim R hop-om.
Efektivni domet 72-74m max.

Zvuk je vrlo specifičan, različit od drugih replika, dosta dublji, pa ga na terenu lako možete prepoznati.
Samim time što je tijelo izrađeno od polimera, koji u velikoj mjeri prigušuje i ne prenosi zvuk gearboxa i motora, najveći dio buke izlazi na usta cijevi, što G&G G36C svrstava u kandidate za korištenje silencera (prigušivača) s odličnim rezultatima.

Za probu smo napravili modifikaciju jednog prigušivača i bili vrlo zadovoljni dobivenim rezultatima, ali tome ćemo se posvetiti nešto vise u jednoj od budućih recenzija o izradi, potrebnim materijalima, alatima, cijenama istih, itd..

Zbog svojih dimenzija, ergonomije i balansa G36C je jednostavna za uporabu bez obzira na visinu korisnika i dužinu ektremiteta.
Ciljanje je posve prirodno i nema potrebe za spuštanjem glave jer se ciljnici nalaze na povišenom dijelu (šini, nosaču) tako da se bez problema mogu koristiti različite vrste zaštitnih naočala, maski, šljemova.
Tri šine sa prednje strane omogućavaju stavljanje različitih taktičkih dodataka, kao i šina većim dijelom gornje dužine replike.
Spremnici se lagano umeću i vade, a mogućnost povezivanja dva ili više spremnika podiže vatrenu moć.
Za moj vlastiti ukus nema potrebe za ikakvim dodacima tipa ručke, raznih holo, red dot ciljnika jer je i sama replika vrlo efikasna i precizna,a sto manje "đinđi" na pušci manja vjerovatnost da će te za nešto zakačiti pri provlačenju ali o ukusima se ne raspravlja.

Mala nezgodacija se pojavljuje kad imate spojene spremnike jer zbog širine i dijelova na koji se spajaju spremnici mogu zapinjati pri izvlačenju, stavljanju.
Spremnici primaju cca 110 bb i bez problema feedaju do zadnjeg bez obzira na težinu kuglice.

Nakon cjelodnevnog druženja i nekolicine različitih testova:


Plus+++++

-kvalitetni polimer(vanjština)
-nema škripanja plastike 
-težina
-unutarnji dijelovi (gearbox, hopup komora)
-odziv okidača, ROF
-realan zatvarač
-ciljnici (za razliku od nekih replika su funkcionalni)
-jednostavno rasklapanje
-preciznost
-dometMinus-----

-nekompatibilni spremnici s drugih proizvođača
-nema HK oznaka

Recenziju napravio gospodin Dražen Merkaš
Hvala