airsoft snajperske puske

Airsoft snajperske puške

Vrlo je velik interes za airsoft snajperske puške, pogotovo kod igrača koji se prvi put susreću s ovim hobijem. Uloga nevidljivog strijelca koji je svojim superiorno preciznim i dalekometnim oružjem i vještinama prikrivanja strah i trepet za protivnika privlači mnoge. U nastavku teksta ograničit ćemo se na najosnovniji tehnički aspekt ove uloge – airsoft snajperske puške.

Kao i kod vatrenog oružja, za airsoft snajperske puške poželjno je da budu što preciznije, dalekometnije i tišeg rada. Redoslijed prioriteta ovih osobina nije nužno takav, što ovisi o samom igraču, terenu, vegetaciji, kvaliteti protivnika te pravilima samog susreta.

Gotovo sve airsoft snajperske puške iz naše ponude dolaze s višom izlaznom brzinom od standarnih airsoft jurišnih pušaka. To je i logično, obzirom da i pravila to dopuštaju. No, rijetko koja će snajperska puška doći tvornički na samom maksimumu dopuštene izlazne brzine odnosno energije. Za takvo nešto potreban je tzv. upgrade (najčešće pojačanje izlazne brzine). Možda i prije pojačavanja izlazne brzine, upgrade bi svakako trebao uključiti i kvalitetnu cijev ali i, možda najbitnije za domet i preciznost, neki od naprednih hop up sustava (R-hop je ovdje i dalje na samom vrhu). Tišina je nešto što je često obrnuto proporcionalno energiji i izlaznoj brzini – što je energija/izlazna brzina viša, to je replika glasnija. Donekle pomažu prigušivači, koji su zapravo fascinantno efikasni jedino kod plinskih i HPA sustava. Pomaže i oblaganje tijela izvana i iznutra zvučnom izolacijom, pažljivim odabirom volumena cilindra, glava, klipova i sl. no to već spada u naprednija znanja.

Sljedeći, često zanemaren faktor, su kvalitetne kuglice. NEMA USPJEŠNOG SNAJPERISTA bez kvalitetnih kuglica, u pravilu što više gramaže to bolje. Teško da ćete naići na pretešku kuglicu, pogotovo pri većim izlaznim brzinama.

Može se biti uspješan snajperist i sa serijskom replikom, no to je ipak više iznimka do koje dolazi npr. na vrlo gustim terenima i malim udaljenostima, ili kad je igrač vrlo iskusan odnosno protivnik jako neiskusan.

Kao baznu repliku za snajperista svakako bismo na prvom mjestu preporučili Tokyo Marui VSR modele – izrada im je tvornički precizna, a za njih postoji nemjerljivo mnogo upgrade dijelova. Gotovo da nema airsoft proizvođača koji ne nudi nešto za Tokyo Marui VSR modele i utedjete ćete si mnogo glavobolje i živaca oko traženja upgrade dijelova. Kao i sve druge replike ovog proizvođača, serijski dolazi s vrlo niskom izlaznom brzinom te višom cijenom, ali i namijenjena je onima koji znaju što traže. Alternativno, tu je i Snow Wolf VSR-10, koji je kopija Tokyo Marui modela, jeftinija zahvaljujući proizvodnji u Kini i nižoj kontroli kvalitete.

Nedavno smo u ponudu dobili i Specna Arms snajperske puške. Radi se o airsoft replikama na oprugu, vrlo konkurentne cijene i solidne unutrašnjosti. Ogromna prednost im je VSR-10 standard, koji u potpunosti zadovoljavaju, pa je izbor upgrade i zamjenskih dijelova jako velik.

Zanimljiv model je i ASG / VFC M40A3, koji je donekle kompatibilan s VSR standardom (prima kompletan sustav okidanja i zatvarač s oprugom).

Sljedeća grupa su .308/L96 modeli, koji dolaze pod različitim imenima, ali koji dijele većinu međusobno kompatibilnih komponenata i za koje postoji relativno širok izbor upgrade dijelova.

Najjeftinije airsoft snajperske puške valja spomenuti u kontekstu upoznavanja s ulogom airsoft snajperista, ali ipak ograničenim potencijalom (i u pogledu tvorničkih performansi i u pogledu upgradea).

Svakako je zanimljivo spomenuti plinske airsoft snajperske puške – kod njih je dominantan faktor tih rad, koji se može utišati gotovo do nečujnosti airsoft prigušivačem. Vrlo su lake za korištenje, ali je njihovo održavanje bitno zahtjevnije nego kod replika na oprugu. Svakako treba spomenuti da se ne ponašaju najbolje pri oscilacijama temperature, ali i samim pražnjenjem plina iz spremnika, dok su pri vrlo hladnom vremenu vrlo upitnih performansi. Ovaj tip replika moguće je preinačiti na HPA (zrak vrlo visokog pritiska, u boci, s regulatorom) – tad performanse postaju vrlo jednostavno i lako podesive, a rad replike je izuzetno pouzdan bez obzira na temperaturu, vlagu i sl. Ukratko, s HPA modifikacijom nestaju gotovo sve mane plinskih airsoft snajperskih replika.

Airsoft snajperske puške su izuzetno široka i kompleksna tema, pa smo u ovom blogu tek zagrebali po površini. Smatrajte ovo tek osnovnim uvodom u airsoft snajperske puške i tek početkom za daljnje istraživanje :).