AGM MG42 airsoft strojnica

U Hristo trgovini airsoft opreme odnedavno u ponudi je i AGM MG42 airsoft strojnica. Repliku legendarne njemačke strojnice opće namjene MG42, koja je postala ikona Drugog svjetskog rata.
Sa svojom velikom brzinom paljbe, snažnim metkom kalibra 7.92 mm Mauser i prepoznatljivim zvukom postala je jednom od najboljih strojnica tijekom rata. Saveznički vojnici su zbog reskog zvuka paljbe, strojnici dodijelili nadimke poput:”Hitler’s Buzzsaw”,Linoleum Ripper”,”Bonesaw” I sl.

ASG MG42  airsoft replika
MG42 u Drugom svjetskom ratu

Tridesetih godina 20. stoljeća Mauser za njemačku vojsku, pristupa razvoju novog pješačkog oružja – univerzalnoj strojnici opće namjene pod nazivom MG34.
MG34 je bila prva prava puškostrojnica i uz sve kvalitete ipak je imala i nekih mana. Stoga, početkom rata, njemačka vojska uviđa da joj je potrebna bolja strojnica koja bi bila lakša, veće vatrene moći, jeftinija za proizvodnju i pouzdanija. S tim na umu, njemački konstruktori su razvili MG42. Strojnicu koja je bila ispred svog vremena te će se uz manje preinake koristiti sve do danas u izvedbi MG3.
Glavna razlika između MG42 i MG3 je razlika u kalibru, I to sa 7.92mm Mauser na 7.62mm NATO i nešto smanjena brzina paljbe kod MG3, s 1200 na 900 metaka u minuti.

U slučaju AGM MG42 airsoft strojnice možemo reći da je AGM izvanredno odradio posao. Replika je kvalitetno izrađena od metala, legura cinka i aluminija, s čeličnim dijelovima na ključnim mjestima za veću izdržljivost, kao što je bipod, drum spremnik, nišan, ručica za repetiranje, razni pinovi i sl.
Što znači da nije pretežak a opet je čvrst i izdržljiv.
Posebno upada u oko prekrasno izrađeni kundak, koji je kao i na pravoj MG42 izrađen od kvalitetnog laminiranog drva, a ujedno i skriva otvor za spremanje baterije.

Drum spremnik je izrađen od čelika, samonavijajući i koristi 4 AA baterije. Kapaciteta 2000 kuglica te dopušta nadopunjavanje dok je montiran na strojnicu.

Gearbox je klasičan LMG gearbox koji ima mogućnost brze izmjene opruge ako se odlučite za upgrade, iako mislimo da vam jača opruga neće biti potrebna jer strojnica ima jako dobrih 430-440 fps sa 0.20g kuglicama.
Posebno oduševljava brzina paljbe,koja sa 11.1 LiPo baterijama iznosi nekih 20 kuglica u sekundi, što pak odgovara pravom MG42 s 1200 metaka u minuti.

Iz svega se da zaključiti da je AGM odradio odličan posao i da će ova replika zadovoljiti potrebe kako airsoftera i reeanactora, tako i kolekcionara.